Izdavačka kuća Publika je 28. novembra 2003. raspisala prvi konkurs za najbolji BH strip, sa namjerom da promovira i obnovi kulturu stripa na ovim prostorima.

U vremenu u kojem su mjesto stripa umnogome preuzeli video i kompjuteri, a u BiH ga je vec nekoliko generacija u velikoj mjeri liseno, konkurs bi za pocetak mogao animirati one koji vec posjeduju senzibilitet prema ovoj umjetnosti.

Cilj je, dakle, mobilizirati mlade autore i omoguciti objavljivanje njihovih djela, povezati ih sa domacim i stranim izdavacima, i povezati ih medjusobno kako bi zajedno promisljali neke nove projekte.

Do 28.februara 2004. godine, na adresu Publike je pristiglo 90 radova iz Sarajeva, Zenice, Travnika, Tuzle, Gradačca, Mostara, Novog Grada, Visokog, Bihaca, Maglaja, Pala, Banovica, Banja Luke, Goteborga itd.

Ziri, u cijem sastavu su bili Enki Bilal, Safet Zec, Danis Tanovic, Amir Idrizovic, Paolo Barcucci i Jacques Ferrandez, je dodijelio 5 nagrada:

1. Prva nagrada «Publika» Draganu Rokvicu za strip “Povratak iz mrtvih”

2. Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, Borisu Stapicu za strip «Macak u vreci”

3. Nagrada za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika Miralemu Brkic za strip «Molim te, nacrtaj mi ovcu“

4. Nagrada za najbolji scenario/ideju Esmiru Prlji za strip «Prica o Genzi i sultanu”

5. Specijalna nagrada žirija za najbolji djeciji strip Selmi Mustagrdic za strip «Privatnost”

Proglasenje najboljih radova se desilo 19. aprila na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u prisustvu Enkija Bilala, Danisa Tanovica i Amira Idrizovica.

izdavacka kuca Publika ce u septembru 2004. objaviti Album sa nagradjenim i radovima koji su usli u uzi izbor.