Promocija stripa « 32.decembra »,predstavljanje strip škole i škole crtanog filma Pixel

U okviru RAF festivala u Zagrebu, u subotu 6. marta u 12 sati u knjižari Tamaris u Zagrebu predstavila se jedna nova bosanskohercegovačka scena, ona koja tek u posljednje vrijeme doživljava svoju renesansu – scena crtanog filma i stripa.

Povod ovog dogadjaja je bila promocija nedavno objavljenog strip-albuma 32.decembar autora Enkija Bilala. Ovaj album je objavila izdavačka kuća Publika iz Sarajeva, i on predstavlja II dio trilogije koja je započela s albumom San monstruma, ( septembar 2002.)

Ovom prilikom je predstavljena strip škola iz Sarajeva koja postoji od oktobra 2003. i koja okuplja veliki broj mladih strip crtača iz cijele zemlje, kao i škola crtanog filma Pixel.

Nakon uvodne riječi domaćina Tamarisa, Zine Alibegić, Azra Pita, direktorica izdavačke kuće Publika predstavila je ove ali i buduće projekte ove kuće ; u pripremi je između ostalog izdavanje Bilalove Trilogije Nikopol, po kojoj je Bilal upravo snimio film i čija se francuska premijera očekuje ovih dana.

Nakon ove prezentacije je istaknuti strip kritičar i prijatelj Enkija Bilala, Darko Glavan govorio o autoru i njegovom djelu.

Strip školu je predstavio njen koordinator Muhamed Kafedžić, nakon čega su posjetioci mogli vidjeti snimljene table stripova s radovima polaznika ove skole.

Potom je uslijedilo predstavljanje škole crtanog filma, koja postoji odnedavno ali koja je vec dostigla vrlo zavidan profesionalni nivo. O njenom radu govorio je Berin Tuzlić, osnivač škole.

Uslijedila je projekcija tri crtana filma u produkciji Pixel-a, od kojih je jedan  rezultat edukacije polaznika škole.

Prisutnim je prezentiran promo film o radu škole i njenim polaznicima, a prvi put je promoviran i POS materijal kao aplikacija zainteresiranim za realizaciju internet filma, prvog regionalnog projekta škole Pixel.

Interesovanje za regionalni projekta pokazano je na samoj promociji, i već su pristigle prve aplikacije iz Splita, Rijeke i Zagreba.

Promociji su prisustvovali brojni hrvatski autori,novinari, kao i predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu,među kojima i  gospodin Sulejman Vlajčić, ataše za kulturu Ambasade BiH i Hrvatskoj.