Album 32.decembar, objavljen 2003.godine, drugi je dio serijala Tetralogije Monstrum. Radi se o nastavku priče započete albumom San monstruma objavljene godinu dana ranije. Prevod ovog albuma na bosanski nastao je skoro istovremeno kao i originalna verzija na francuskom (s tiražom od 400000 primjeraka u Francuskoj je ovo predstavljalo izdavački događaj godine).   

Priča ovog albuma se odvija u budućnosti nepoznatoj i zastrašujućoj, ali koja nam se ipak čini bliskom. Ona nastavlja pratiti sudbinu naših glavnih junaka, Lejle, Amira i Nikea, troje sarajevske siročadi. Godina je 2026. a svijetom su zavaladali vjerski fanatizam, terorizam, obscurantizam… U drugom dijelu opusa, Zlo je još uvijek tu, autor koncentriše svoju priču oko umjetnika Optusa Warholea i njegovog umjetničkog projekta Absolute Evil Art, koji ima svoju posebnu rezonancu u mračnoj realnosti s početka ovog milenijuma !

Ovim albumom, Bilal potvrđuje da je zasigurno jedan od vodećih autora stripa današnjice: njegov crtež je i dalje bez premca, a njegova priča se oslanja na jedan zaprepašćujući panel postupaka (mješavina i spoj jezika, tekstualni dijelovi, flash-back, slike stvarane neovisno…) korištenih naizmjenično za svaki od tri lika.
32. decembar je, dakle, jedan začujujući i ubjedljiv krik revolta protiv netolerancije, obscurantizma, pohlepe i borbe za vlašću po svaku cijenu.

Promocija 32.decembra u Zagrebu

vrijeme: 6.3.2004. 12 h mjesto: Knjižara TAMARIS, Trg bana Josipa Jelačića 3, Zagreb organizator: Revija amaterskog filma – RAF
U sklopu Revije amaterskog filma (RAF) u subotu 6. ožujka u 12 sati u knjižari TAMARIS održana je promocija strip-albuma “32. decembar” autora Enki Bilala. Uz izdavačku kuću “Publika” iz Sarajeva koja je objavila strip–album predstavit će se i prva škola crtanog filma u Bosni i Hercegovini “Pixel” te Škola stripa iz Sarajeva. Uz projekcije crtanih filmova, stripova i dokumentarnog filma o Enki Bilalu o autoru i radovima govorili su Darko Glavan, Azra Pita, Damir Šaulin i Berin Tuzlić.
enki bilal: 32. decembar izdavač: publika (2003.)