Izdavačka kuća PUBLIKA objavila je trostruki album pod nazivom Trilogija Nikopol koji objedinjuje sledeće naslove: Vašar besmrnika, Žena klopka i Hladni ekvador.

Prevod: Asja Sarajlić, Azra Pita, Minja Karamehmedović.

TRILOGIJA NIKOPOL, autora Enkija Bilala, smatra se referentnim djelom i vjerovatno je jedno od najslavnijih dijela ovog umjetnika. Trilogija je započela s albumom Vašar besmrnika (1980), nakon čega slijedi Žena klopka (1986) i na kraju Hladni ekvador (1990). Ovo nevjerovatna univerzalna i predskazujuća priča je, kako po ocjeni publike tako i kritike, svrstala Bilala u red najvećih autora savremenog stripa.

Trilogija Nikopol je futuristička priča, koja bi, međutim, mogla pripadati bilo kojoj epohi, jer prikazuje svu besmisao čovjeka opsjednutog vlašću i besmrtnošću, zbog koje će koketirati čak i sa bogovima, s kojima, izgleda, dijeli iste poroke.

Inspirisan ovom trilogijom, autor je snimio i film Besmrtni Ad Vitam, koji je prikazan i na Sarajevskom filmskom festivalu 2004..

PARIZ – POČETaK MARTA 2023. – uoČi joŠ jedne bezznaČajne izborne maskarade – izgleda da se niŠta neĆe promijeniti u pariŠkoj aglomeraciji, koja je uŽivala politiČku autonomiju i bila nepovratno podijeljena – podijeljenost grada na dva arondismana, nejednaka u svakom pogledu, izgledala je definitivna… Prvi arondisman, koji obuhvata centar grada, dio je u  kome stanuje povlaŠteni dio druŠtva, impozantna redovna vojska i vladajuĆi sloj druŠtva – drugi arondisman, koji okruŽuje prvi, i pruŽa se u nedogled, od momenta kada je puŠten u promet jedan ogromni astrodrom, postao je stjeciŠtem svakakvih protuva i raznih vrsta vanzemaljaca.  vladina policija kontroliŠe i prema potrebi osigurava bezbjednost na ovom dekadentnom, bijednom i prljavom podruČju – ovo izvjeŠtaČeno predizborno uzbuĐenje prati neka Čudna klima nelagode zbog misteriozne pojave impozantne svemirske letjelice piramidalnog oblika upravo iznad astrodroma – opŠta zabrinutost se poveĆava – Čini se da je poznato da oni koji borave u leteĆoj piramidi traŽe ogromne koliČine goriva od grada Pariza – neoglaŠavanje oprezno (i sumnjivo) guvernera Jeana-Ferdinanda choublanca