Pozdrav lijepim incijativama Azre i Mirele, Publike i Translaba, pozdrav njihovom zaraznom entuzijazmu i talentima!  

Pozdrav i Evropi koja podržava projekte, podjednako nadahnjujuće, koliko i korisne, i koji, kako ćete dalje pročitati, čine čudesa, ili barem jedno, poput ovog:  

Upućen nam je poziv, meni, dvojici stručnjaka iz Italije, i jednom iz Srbije, da posjetimo Sarajevo od 3. do 10. aprila 2022. na sedam dana posvećenih književnom prevodu. Na kraju su nas zamolili da napišemo neku vrstu osvrta na Susrete, bilo na cjelinu ili određene momente. A kako je moj srpski kolega već sve pohvalio, ja ću ispričati o jednom posebnom trenutku.  

Bilo je to usred Ramazana. A u mom slučaju je bila Pedesetnica (Dan duhova)…  

Okupili smo se u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta, ispred čuvenog Holiday Inna. Sjedila sam u prvom redu, kao i obično dok učim, da bih bolje usvojila materijal i da mi ne oduzimaju pažnju oni ispred mene.  

Jer biće to velike muke : treba pokušati pratiti predavanje, tri sata na konferenciji za koju predosjećam da će biti uzbudljiva (Trendovi u savremenoj italijanskoj književnosti). Jedino što ja ne govorim italijanski, samo francuski i španski. …ako to može ikako da pomogne.  

Daniele Petruccioli počinje predavanje. Govori polako, odvajajući svaki slog, i komunicira sa velikom izražajnošću… ulijevajući sadržaj…  

Počinjem da se pitam: a da on to ne izlaže na francuskom ili, pak, španskom, samo u ritmu i sa intonacijom italijanskog jezika? I misli li pritom, svjesno ili nesvjesno, na sve one koji, poput mene, ne poznaju italijanski?  

On nastavlja istim tempom, sa istom izražajnošću…I…Fiat Lux, doslovno FIAT LUX, nema sumnje: ja razumijem italijanski! Ili, zapravo, da li to razumijem Danielea dok govori na italijanskom ??? Kako god, ja razumijem i cijenim cijeli govor, od A do Ž.  

Sad je red na njegovog kolegu. I on se izvanredno dobro izražava… ali… eto, više ne pratim, gubim nit…  

Kad Daniele opet progovori, sve ponovo postaje jasno…  

Rekoste… čudna stvar?  

Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.  

Djela apostolska, 2. poglavlje  

Prevela s francuskog jezika : Minja Pješčić

“Pilot shemu pod nazivom “i-Portunus Houses” u ime Evropske komisije implementira konzorcij organizacija koje su i same pioniri evropskih programa mobilnosti u kulturi. Konzorcij čine MitOst iz Berlina u svojstvu vodećeg partnera za implementaciju projekta, zatim Zaklada Kultura nova iz Zagreba odgovorna za procjenu i analizu, te Evropska kulturna fondacija iz Amsterdama kao koordinator programa.”