PRST

Na programu SARTR-a 10. novembra 2014. odigrana je premijera predstave “ PRST“, autorice Doruntine Basha, nakon koje je uslijedila i zanimljiva panel diskusija, u organizaciji Fondacije Publika i forumaZFD.

Individualna priča

Predstava kosovske autorice Doruntine Bashare prikazuje odnos izmedju dvije zenske osobe, njihovu svakodnevnicu, prozetu stalnim prisustvom dogadjaja iz proslosti. One, svaka na razlicit nacin zive sa svojim bolom i gubitkom voljenog/ nestalog sina/supruga. Iako, se desava u cetiri zida, ona nije i ne predstavlja samo pitanje ove dvije individue.

Prisilni nestanci koji su se desili tokom rata u nasoj zemlji, ali i sire u regiji, pa i u cijelom svijetu predstvaljaju univerzalnu tematiku/problem.

Okrugli stol pod nazivom “Između nade i historije”

“Smatram da predstava nudi nadu na samom kraju, kada dvije glavne akterke i pored velikih sukoba, nastavljaju raditi na svom odnosu i streme prevazilaženju različitosti”, ovim je riječima Bashara započela panel diskusiju u kojoj su učestvovale Selma Korjenić (TRIAL) – moderatorica, Selma Alispahić – glumica, Sabrina Begovic – rediteljica, Viktorija Ružičić-Tokić (ICMP), ali i studenti sa Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Neke od tema okruglog stola bile su uloga i utjecaj društva u procesu suočavanja s prošlošću, kao i diskusija o tome koliko je umjetnost dobar alat za suočavanje sa istom…

…………………………………………………………………………………………………..

Fondacija Publika bila je partner na projektu Otvoreni univerzitet 2014, 2015